3 positieve introverte reacties op een rotopmerking

3 positieve introverte reacties op een rotopmerking

Soms komen collega’s vreselijk bot over. En dat steekt! Vooral als je vol enthousiasme met een idee komt waar je goed over nagedacht hebt. Als ‘dank’ krijg je opmerkingen zoals:

  • “Daar klopt volgens mij niets van.”
  • “Je weet toch dat jouw idee niet werkt.”
  • “Dit vind ik niks.”

Daar sta je dan, totaal verbouwereerd en met je mond vol tanden. Je krijgt het behoorlijk warm. Je probeert de opmerking te weerleggen met alle argumenten waar je op dat moment op kunt komen. Of… je bent zo van je stuk afgebracht dat je niets meer weet uit te brengen.

Maar daarna. In je hoofd begint het te malen. Je bent boos op jezelf omdat je het verkeerde hebt gezegd. Maar ook op de ander. In gedachten blijf je het gesprek herhalen, alleen nu met allerlei varianten op wat je eigenlijk had willen zeggen. Je ligt er misschien zelfs ’s nachts wakker van. Lastig voor je om daarna nog normaal te doen tegen die collega. De opmerking blijft steken.

Hoe kun je nu op een introverte en positieve manier reageren zonder achteraf te (hoeven) malen?

1. Realiseer je in ieder geval dat extraverten veel impulsiever (dat noemt men ook wel spontaan :-)) reageren in een gesprek. Ze flappen vaak iets eruit zonder daar eerst goed over na te denken, dus ook de ‘rotopmerkingen’. Ze vormen hun gedachten en ideeën namelijk in gesprek met anderen. Besef dat hij (of zij) dit waarschijnlijk niet zo bedoelde.

2. Stel vragen waarin je jouw collega uitdaagt om zijn gedachten verder toe te lichten en te ontwikkelen. In plaats van jezelf te verdedigen door je idee te beargumenteren.
Bijvoorbeeld

Opmerking collegaJouw reactie (Vraag door!)
“Daar klopt volgens mij niets van.”“Wat klopt er niet volgens jou? Waar baseer je die opmerking op?”
“Je weet toch dat jou idee niet werkt.”” Waarom zou dit idee niet werken? Wanneer werkt het wel?”
“Dat vind ik niets.”” Dat vind jij niets, maar hoe zit het met onze doelgroep? En voor wat we willen realiseren in dit project?”

Je collega gaat vanzelf zijn opmerking relativeren, zodra je hem ‘dwingt’ hier beter over na te denken. Tegelijkertijd helpen zijn antwoorden jouw ideeën verder aan te scherpen of beter af te stemmen op wat er leeft.

3. Neem je eigen behoeften serieus. Die momenten dat je achteraf gaat malen, betekenen vaak dat je iets van je collega had willen krijgen. Bijvoorbeeld respect, waardering of erkenning voor jouw idee. Door het gesprek te herhalen met wat je wel had willen zeggen, zoek je alsnog naar manieren om jouw behoefte te vervullen.

Dit kost energie én maakt je erg afhankelijk van anderen. Je kunt je eigen behoeften vervullen door jezelf de erkenning te geven dat je hard aan het idee gewerkt hebt, hier goed over hebt nagedacht en dat het past bij het doel dat jullie willen bereiken. Probeer maar eens uit en ervaar meer ontspanning en minder gepieker!

Als je deze 3 tips je eigen maakt, dan maak je in feite ook al een plan. Een plan waarin jij tot je recht komt op jouw manier en zelf aan het stuur staat. Zo kun je effectief het werk doen dat je leuk vindt. En anderen gaan zien waar jij goed in bent 🙂

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Harma Boven-Vroom
Door

Harma Boven-Vroom

op 10 Feb 2014

Dit is zo verschrikkelijk herkenbaar! En vooral tip 3 geeft me weer een handvat om met dit soort situaties om te gaan. Alleen al het inzicht dat zulke opmerkingen zo blijven steken en malen doordat ik waardering van de ander verwacht en dat ik zèlf in die behoefte van mezelf kan voorzien geeft rust. Net als het temmen van m'n innerlijke criticus (zit in m'n script) door m'n verwachtingen van tevoren niet extreem hoog te stellen. Dankjewel Marloes! Hartelijke groet, Harma.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 02 Jul 2019

De opmerkingen komen mij ook bekend voor. Ik snap heel goed dat het voor sommige introverte mensen lastig kan zijn om hierop te reageren. Ik vind de voorbeelden dan ook erg goed. Terugkomen met een vraag laat naar mijn idee altijd zien dat je niet per se akkoord gaat met een antwoord.

Reactie plaatsen