Van piekeren naar plezier en voldoening in 3 maanden

Van piekeren naar plezier en voldoening in 3 maanden

Tekst: Simone Veld

Mijn natuurlijke voorsprong als introvert zie ik als een torenhoge ladder. Je ziet hem moeiteloos op grote afstand. En je kunt het beklimmen, stapje voor stapje, waarbij ik bij elke stap nieuwe energie krijg, mezelf voel groeien en vooruitga.’

Aan het woord is Annemarie.

Annemarie is functioneel beheerder bij één van de grootste verzekeringsmaatschappijen van Nederland. In haar functie zorgt ze samen met haar directe collega’s dat afdelingen binnen de organisatie op een efficiënte manier brieven naar klanten kunnen versturen.

Ze is de intermediair tussen de afdeling die brieven wil versturen en de ICT-afdeling. Dit is een hele verantwoordelijkheid want het gaat om meer dan 10.000 brieven per dag.

Ze twijfelt of het werk wel bij haar past als introvert

Het werk is chaotisch en ze krijgt voortdurend spoedklussen op haar bordje. Iets waar ze als introvert echt een hekel aan heeft en waarin ze niet tot haar recht komt.

Daarnaast voelt ze zich onzeker. Ze ziet dat veel dingen anders kunnen in het werk van haar en haar collega’s waardoor ze minder door de waan van de dag geleefd worden. Maar ze durft ze niet naar voren te brengen in het teamoverleg. Ze is bang dat ze rood wordt en gaat hakkelen als alle ogen op haar gericht zijn. Alleen al de gedachte dat dit kan gebeuren brengt zoveel spanning met zich mee, dat ze haar mond houdt.

Ze baalt hier vreselijk van.

‘Waarom kan ik niet gewoon zeggen wat ik te zeggen heb’

Ze piekert veel en haar werk kost zoveel energie dat ze ’s avonds uitgeput thuis komt.

Ze wil hier erg graag verandering in brengen, maar heeft geen idee hoe.

Samen gaan we aan de slag.

Op zoek naar haar natuurlijke voorsprong als introvert

Als eerste doet Annemarie een test om haar natuurlijke voorsprong als introvert te achterhalen.

Uit de test blijkt dat Annemarie dingen kan zien vanuit het perspectief van anderen en daar moeiteloos op aan kan sluiten. Ze is ook nieuwsgierig naar waarom mensen iets belangrijk vinden. Ze vraagt hier altijd naar zodat ze daar rekening mee kan houden in haar advies en haar vervolgacties.

Ze ziet de grote lijnen en is erop gericht om processen te doorgronden en ze te verbeteren zodat betrokkenen beter tot hun recht komen.

De eerste verzilverstappen

Ik adviseer haar om elke week tijd vrij te maken om haar natuurlijke voorsprong als introvert in te zetten in haar werk. Aan de ene kant om meer zicht te krijgen op haar natuurlijke voorsprong, maar aan de andere kant ook om het te verzilveren.

Ze besluit om haar bevindingen  over haar natuurlijke voorsprong te delen met haar senior-collega. Voor haar een hele stap. De senior-collega reageert positief en ziet meteen mogelijkheden. Hij loopt over van het werk en wil graag dat zij hem gaat ondersteunen.

Daarnaast geeft hij haar de ruimte om te werken aan meer afdelingsoverstijgende procedures zodat de afdeling minder ad-hoc hoeft te werken.
Ze geniet van deze werkzaamheden.

En dan gaat het snel

De senior-collega is aangenaam verast hoe zij hem ondersteunt en gaat steeds  meer op haar vertrouwen. Ook bij belangrijke overleggen zit zij aan zijn zijde omdat hij vertrouwt op haar deskundigheid en haar gestructureerde manier van kijken.

Hoewel ze het spannend vindt om haar mening te geven in de vergaderingen voelt ze zich ook gevleid.

In het programma je punt maken, ook als de spanning hoog oploopt leert ze hoe ze de spanning kan hanteren als alle ogen op haar gericht zijn tijdens de vergadering.
En dat werkt. Ze wordt nog steeds rood als ze spreekt in gezelschap, maar het hindert haar niet om haar punt te maken.

Haar bijdrage in vergaderingen blijft niet onopgemerkt. Integendeel. Ze krijgt vele complimenten voor haar bijdrage vanuit de gehele organisatie.

Veel meer collega’s willen ondersteuning van haar. Ze is de stille kracht waar mensen moeiteloos op vertrouwen en graag naast zich hebben.

Ondertussen heeft ze het initiatief genomen om het werk op de afdeling effectiever vorm te geven. Haar collega’s vinden het erg prettig dat zij dit op zich genomen heeft. Het geeft de afdeling structuur en een stabiele basis.

Ze gaat vergaderingen voorzitten

Als op een keer de voorzitter van de teamvergaderingen niet aanwezig kan zijn, vragen ze of Annemarie de vergadering wil voorzitten omdat ze zo goed kan structureren en de lijn kan vasthouden. Tot haar grote verbazing gaat het haar heel natuurlijk af. Haar zelfvertrouwen groeit.

Haar collega’s en leidinggevenden gaan steeds meer zien welke unieke bijdrage Annemarie levert aan de afdeling. Ze stellen voor dat Annemarie een aparte rol krijgt binnen de afdeling. Ze wordt niet langer op spoedklussen gezet, maar krijgt meer een toetsende functie. Iets dat op haar lijf geschreven is en waardoor ze ook op den duur kan doorgroeien naar een hogere functie.

Na 3 maanden staat Annemarie totaal anders in haar werk

Ze kijkt uit om aan het werk te gaan. Ze geniet ervan dat ze gevraagd wordt om mee te denken en haar deskundigheid te delen en vergaderingen te leiden. Als ze thuiskomt is ze minder bezig met haar werk en vrolijker. Ze heeft meer energie zodat ze ook naast haar werk ruimte heeft voor andere activiteiten.

Nog steeds is ze verbaasd over hoe snel ze respons kreeg toen ze haar natuurlijke voorsprong als introvert ging inzetten.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Meer Lezen?

Over de schrijver
Marloes is onderwijskundige en traint introverte professionals hoe ze succesvol kunnen zijn in hun werk zonder zichzelf te forceren. Ze is zelf introvert. Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Zij wordt inmiddels gezien als landelijk expert en regelmatig geïnterviewd door landelijke bladen als Intermediair, Opzij en Elsevier.
Reactie plaatsen